Historie

De Rietruiters

In 1951 werd een landelijke rijvereniging  met de naam “De Rietruiters” opgericht in de directe omgeving van Achterveld. Actieve leden van deze vereniging waren ondermeer Greet van Eijden-van de Hengel,  Marie van Wieringen-Kok en Co Soesbergen. Zij zijn, anno 2012,  nog steeds bij de club verbonden!

“De Rietruiters” was een actieve vereniging.  Zo organiseerde zij jaarlijks een concours hippique met vele rubrieken. De nodige verenigingen uit de omgeving namen dan ook deel. Gemiddeld namen 100 paarden met ruiters deel. Behalve individuele dressuurproeven werden er rubrieken uitgeschreven voor viertallen, achttallen,  schoonste landbouwrijpaard,  eenspannen en springen. Eveneens werd een parade gereden door alle deelnemers.

Onderstaand is een krantenartikel van het Dagblad voor Amersfoort geplaatst dat verslag doet van een concours hippique in 22 juli 1958, georganiseerd door De Rietruiters.

Bijlage: groot Landelijk concours hippique te Achterveld

De ruiters van de vereniging waren met regelmaat succesvol.  Zo behaalde Greet van Eijden-van de Hengel, Marie van Wieringen-Kok, Anny Soesbergen en Ada Rutte in 1956 onder leiding van commandant Co Soesbergen het bondskampioenschap viertallen klasse Z.
Bijlage krantenverslag: Rietruiters werven roem voor Achterveld

de Rietruiters bondskampioen viertal Z-dressuur 16-9-1956

 

 

 

 

 

 

 

 

Hieronder een aantal foto’s van de Zomersportdag Hoogland 1956 waar de Rietruiters aan deelnamen:

vrijheidsdressuur met Marie van Wieringen

 

 

In de jaren `60 nam het aantal leden van de Rietruiters sterk af. Dit kwam door de afname van het aantal paarden dat bereden kon worden. Deze paarden waren immers door opkomst van de tractor niet meer op de agrarische bedrijven noodzakelijk.  Dit betekende het einde van de Rietruiters.

Bij Greet en Marie bleef het echter kriebelen. Toen het aantal rijdende ruiters in het dorp weer toenam vonden ze de tijd weer rijp voor de herstart van een rijvereniging.

De Singels

Op 22 gebruari 1972 is Landelijke rijvereniging “De Singels” opgericht. De eerste locatie waar de vereniging zich kon vestigen was bij de familie Van Wegen bij  taverne  “De Klaveet”.  Monique van Wegen, die bij De Klaveet al manegelessen gaf, had als wens om een binnenrijbaan te realiseren. Hier kon de rijvereniging dan ook gebruik van maken.

Onderstaand is een krantenartikel over de start van De Singels opgenomen. In dit artikel wordt ook uitleg gegeven over de herkomst van de naam “De Singels”.

Artikel:  Leusder Krant 1972, oprichting Singels

begin jaren `80 was er door de verkoop van  “De Klaveet” helaas geen ruimte meer voor De Singels om daar te  trainen. Op  verschillende plaatsen konden de leden tijdelijk terecht. Uiteindelijk werd een perceel te huur aangeboden door de gemeente Leusden op het industrieterrein De Fliert in Achterveld. Op 22 mei 1988 werd het terrein feestelijk geopend. Zie hiervoor bijgaande foto’s en krantenartikelen.

b&W ijveren voor binnen- en buitenmanege de fliert

Manege officieel in gebruik genomen 25-5-1988

 

opening terrein De Singels
opstelling ruiters na paradedemonstratie viertaldemonstratie viertal

 

optreden drie musketiers
demonstratie Simone Meulman

 

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven